به گزارش خبرنگار مهر در یزد، آنتی بیوتیک ها که ساده ترین انواع آن دیگر در یخچال همه خانه ها یافت می شود امروز به خطری تبدیل شده که سازمان جهانی بهداشت از مصرف بی رویه آن به عنوان یک تهدید جهانی یاد کرده است.
تولید و اختراع آنتی بیوتیک تاکنون توانسته جان میلیون ها انسان را از خطر مرگ نجات دهد اما حکایت آنتی بیوتیکها نیز حکایت همان چاقویی است که هم می شود با آن جراحی انجام داد و هم قتل.
مصرف و تجویز بی رویه آنتی بیوتیک ها، میکروب ها را در برابر این داروی ضد میکروبی مقام می کند و مقاومت یک میکروب به معنای فاجعه ای برای جامعه خواهد بود.
زمانی در سالهای دور، سل به عنوان یک بیماری کشنده در جهان مطرح بود اما با ورود آنتی بیوتیک ها به چرخه دارویی، سل درمان شد و میکروب آن در یک دوره درمان 9 ماهه تحت کنترل درآمد.
اما اگر تنها یک نفر در مقابل میکروب سل مقاومت پیدا کند، آنوقت است که سل دوباره شیوع می یابد و ویروس مقاوم شده ای که به افراد مختلف سرایت می کند را هیچ آنتی بیوتیکی حریف نخواهد شد.
هیچ بعید نیست که در قرنی که علم برای هر دردی درمانی معرفی کرده است، سل دوباره به یک بیماری کشنده تبدیل شود و جامعه به قرن 19 بازگردد.
امروز برای هر سرماخوردگی ساده ای که شاید نیاز به مصرف داروهای معمولی نیز نباشد، به راحتی آنتی بیوتیک های قوی تجویز می شود و حتی در بسیاری از نسخ پزشکان، تجویز همزمان چند آنتی بیوتیک را شاهد هستیم و این در حالی است که به گفته پزشکان حاذق، این نوع تجویز، پایه علمی ندارد.
در 50 درصد نسخه های پزشکان، آنتی بیوتیک ها در صدر داروهای تجویزی قرار دارند. |
رئیس دانشگاه علوم پزشکی یزد: |
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در مبحث فصلی در رابطه با آنتی بیوتیک ها به خبرنگار مهر گفت: متاسفانه بیش از 50 درصد نسخه هایی که توسط پزشکان تجویز می شود، در صدر داروها، آنتی بیوتیک ها قرار دارند.
دکتر سیدجلیل میرمحمدی خاطرنشان کرد: از 10 داروی پرمصرف در کشور، چهار دارو از گروه آنتی بیوتیک ها هستند.
وی ادامه داد: در کشور ما هم اکنون چهار برابر میانگین دنیا دارو مصرف می شود و ایران جزو کشورهای برتر در زمینه استفاده از داروست.
میرمحمدی با اشاره به آمار مصرف آنتی بیوتیک ها در یزد ادامه داد: سال گذشته در یزد حدود 14 هزار کیلو آنتی بیوتیک مصرف شده که این عدد بسیار بالا، خطرناک و در واقع یک تهدید برای جامعه است.
وی با اشاره به جمعیت استان یزد عنوان کرد: سهم هر یزدی از این میزان مصرف آنتی بیوتیک، 26 مورد از انواع داروهای تزریقی، قرص یا کپسول آنتی بیوتیک بوده است.
25 درصد میکروبهای حامل اسهال به آنتی بیوتیک مقاوم شده اند
میرمحمدی با اشاره به یکی از خطراتی که اکنون جامعه را در مقابل بیماریهای میکروبی تهدید می کند، بیان داشت: در حال حاضر 25 درصد میکروبهای حامل اسهال به آنتی بیوتیک مقاوم شده اند که این امر نگران کننده است.
بالغ بر 1900 میلیارد تومان طی یک سال در کشور دارو به فروش رسیده که 300 میلیارد تومان آن مربوط به آنتی بیوتیک ها بوده است. |
معضل مصرف آنتی بیوتیک ها تنها گریبانگیر یزد نیست بلکه در سطح کشور نیز در سال 86 بالغ بر هزار و 900 میلیارد تومان دارو به فروش رسیده که از این میزان، 300 میلیارد تومان مربوط به آنتی بیوتیک ها بوده است.
گرچه ظاهرا فروش بدون نسخه آنتی بیوتیکها ممنوع است اما از ساده ترین نوع آنتی بیوتیک که همان کپسول آموکسی سیلین است تا انواع تزریقی این دارو و آنتی بیوتیک های قوی اکنون تقریبا در تمام داروخانه ها به راحتی قابل تهیه است.
یکی از پزشکان یزدی در مورد تجویز این دارو توسط پزشکان عنوان کرد: اینکه برای درمان سرماخوردگی، آنتی بیوتیک تجویز می شود همچنین تجویز چند آنتی بیوتیک با هم هیچ پایه علمی ندارد.
مصرف کپسول آموکسی سیلین 17 نوع عارضه به دنبال دارد
دکتر مهدیار زارع زاده اظهار داشت: بسیاری از آنتی بیوتیک ها عوارض جبران ناپذیری دارند به عنوان نمونه، کپسول آموکسی سیلین به عنوان یک آنتی بیوتیک ساده، 17 نوع عارضه دارد که یکی از آنها عوارض خونی است که در فرد مصرف کننده بر جای می گذارد.
وی افزود: همانگونه که استفاده بی رویه آنتی بیوتیکها بدن را در مقابل میکروبها مقاوم می کند، قطع خودسرانه دارو نیز سبب مقاوم شدن میکروبها خواهد شد.
هماهنگونه که استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها بدن را در مقابل میکروبها مقاوم می کند، قطع خودسرانه دارو نیز سبب مقاوم شدن میکروبها می شود. |
یک پزشک متخصص داخلی: |
دکتر زارع زاده با بیان اینکه داروی مازاد در خانه ها اصلا مفهومی ندارد، بیان داشت: دارو اگر توسط پزشک تجویز شده که باید به طور کامل مصرف شود و خرید بدون نسخه نیز اقدامی خودسرانه و مخل امنیت سلامتی خانواده هاست.
شاید یکی از مواردی که میزان استفاده مردم از داروهای مختلف به ویژه آنتی بیوتیک ها هر روز افزایش می دهد، عدم اطلاع مردم از عوارض این داروها و خطراتی است که آنها به دنبال این مصرف تهدید می کند.
بی اطلاعی مردم از عوارض مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها به حدی است که بسیاری از آنها حتی در هنگام بروز یک سرماخوردگی ساده، به پزشک خود اسرار می کنند تا برای آنها آنتی بیوتیک آن هم از نوع قوی تجویز کند تا بیماری آنها با سرعت بیشتری برطرف شود.
البته نمی توان منکر بی توجهی برخی از پزشکان در این زمینه هم شد زیرا بررسی نسخه ها نشان داده که تقریبا نیمی از نسخ صادر شده توسط پزشکان، حتما حداقل یک نوع آنتی بیوتیک را داشته است و در برخی موارد نیز تعداد آنتی بیوتیک های تجویز شده، ناکافی یا بسیار بیشتر از حد نیاز است.
حال که بسیاری از پزشکان نیز معتقدند تجویز چند آنتی بیوتیک با یکدیگر یا استفاده از آنتی بیوتیک برای برخی از انواع سرماخوردگی ها پایه علمی ندارد، شایسته است ضمن اطلاع رسانی به مردم، به پزشکان نیز در این زمینه تذکرات لازم داده شود.
برگزاری دوره بازآموزی برای تجویز آنتی بیوتیک برای پزشکان یزدی
البته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد اعلام کرده که امسال یک دوره بازآموزی برای تجویز آنتی بیوتیک برای پزشکان استان یزد در نظر گرفته شده است.
میرمحمدی همچنین از قوی تر شدن کار نظارتی شورای تخصصی نظارت بر نسخ پزشکی خبر داد.
به هر ترتیب امید است با شعار هفته سلامت امسال، "مقاومت به داروهای ضدمیکروبی، یک تهدید جهانی"، بابی برای فرهنگ سازی در زمینه مصرف دارو به ویژه آنتی بیوتیک ها باز شود تا دیگر از دارو که تسکین آلام بیماران است به عنوان یک تهدید جهانی یاد نشود.
نظر شما